понедељак, 4. јануар 2016.

Hleba sa dinkelom i ovsanim pahuljicama


Evo jednog recepta hleba malo sladjeg ukusa , skoro kao kolac.Dovoljno je namazati puter preko toga i jesti sa cajem ili sa mlekomm.
Ovu vrstu hleba mesim zadnjih 5 godina nekoliko puta godisnje ali najcesce zimi oko Svedskog Bozica ili Nove godine . Neznam zasto je tako ali ovde je takva tradicija. Skoro da nema onih koji su probali ovaj hleba da im se nesvidja.
Naravno ima i onih koji nevole sladunjave hlebove Ovaj hleba je zdraviji  od obicnog jer se koristi malo  psenicnog  brasna, ovsane pahuljice i dinkel ( pir , krupnik ili splet brasno)
 Bas ovo dinkelovo brasno sadrzi malo vise proteina od psenicnog ima antioksidantno delovanje i povoljno deluje kod koznih i alergiskih osipa i  sadrzi vise dijetalnih vlakana i  ovde se mnogo koristi.
Hleba moze dosta dugo da stoji cak nedelju dana ( naravno ako se ne pojede pre toga) i bude jos uvek vlazan i socan Drzati ga u krpi i plasticnoj kesi.









 Za jedan hleba potrebno je:
4 decilitara dinkel brasna
1 decilitar psenicnog brasna
2 decilitara ovsanih pahuljica
1 dec lanenih semenkia


1 dec suncokretovih semenki
1 dec bundevinih semenki
2 kasicice sode bikarbone
2 kasicice soli
½ dec meda
4½ dec jogurta

Staviti sve suve sastojke u jednu vanglu  posoli  pa dodaj meda i jogurta Mesati varjacom dok se svi sastojci ne sjedine i dobije lepljivo testo .Sve raditi varjacom / kasikom i kada se sve sjedini sasuti u podmascenu formu za hleba .Testo je lepljivo i mora da se radi kasikom
Peci u vec zagrejanoj rerni na 175 stepeni otprilike 60 minuta.
Sacekati da se hleba ohladi pre secenja.




















Нема коментара:

Постави коментар