петак, 29. јануар 2016.

Brita kolac/ torta


Ovaj kolac je uzet sa Svedskog bloga i ova torta je vrlo popularna ovde u Svedskoj pretezno preko leta se pravi sa jagodama  Ja sam je nekoliko puta jela kod drugih ali je nisam nikad napravila sama .Ali kad sam se odlucila onda sam je pravila dva puta za veoma kratko vreme

Ova torta ima nekoliko imena kao na primer Britta torta, Pinokio torta, U svakom slucaju kolac je odlican mekan socan a podseca na puslica tortu
.Mogu  se koristiti razne vrste voca a pretezno se pravi leti i aktuelna je ovde kao letnja torta sa jagodama Kazu da je dobra i sa kivijem i sa bananama
Ja sam vise za klasiku jagode ili maline ali to je stvar ukusa.

Moze se staviti slag odozgo kao ukras ali  za moj ukus bude puslica mekana pa sam se stoga odlucila za varijantu bez fila / slaga odozgo . Vi mozete odluciti sta hocete sami.

Ubacila sam nove slike jer sam je skoro opet pravila
Samo za razliku od prvih dva puta sada sam pekla dve kore po 5 jaja umesto sto sam je sekla na pola .
Znaci dve velike kore od pleha od sporeta ako hocete veliku tortu

Ko ne voli slag moze da koristi slatku tecnu pavlaku ( koju sam ja sada koristila zadnji put kad sam pravila ) Torta je bila namenjena jednoj  baki za rodjendan a svedjani ne vole slatke torte i obicno u svoje vocne kolace stavljaju tu slatku pavlaku  koja se ovde zove  Grädde
znaci ako se odlucite za slag onda je nasa klasicna sa slagom ako se odlucite za slatku pavlaku ne znam mozda ne bi bilo lose da stavite taj neki ucvrscivc koji mislim da se kod nas zove cremfix

U ovoj drugoj varijanti sam stavila isto pre nego da sam je stavila da se pece listice badema preko  Mozete i ne morate
 Ja ih za mene ne koristim jer moj sin i unuka imaju alergiju na njih




















Ovako je izgledala moja zavrsena torta mozda ne bas najlepsa dekoracija torte ali akcenat je stavljen na ukus torte i nema potrebe menjati nesto  jer imam utisak da bi ta hrskava puslica odozgo postala mnogo mekana
,Samo malo secera u prahu i kakao je dovolan .....ili neka vocka

Recept i postupak pravljenja:




Kora se muti/ pravi posebno zumanca posebno belanca  . ...
ali se pece ujedno...


100 grama putera sobne temperature                               
1½ decilitra secera
5 zumanca
½ decilitra mleka
2 dec brasna
 2kasicice praska za pecivo


Umutiti puter sobne temperature sa secerom dok ne pobelii dodavati jedno po jedno zumance muteci celo vreme  Dodati brasno i prasak za pecivo.



Staviti pek papir na ravni pleh od sporeta pa    namazati i pek papir i pleh okolo gde papir ne dostize.. ( radi lakseg skidanja puslice sa pleha jer ce u suprotnom lako puci i izmrviti se)
Umucenu smesu rastanjiti na ravnom plehu od sporeta  Nisam isla do ivica pleha vec sam malo ostavila prostora praznog okolo

Zatim umutite belanca ili puslicu i stavite preko tog prvog zutog dela.

Pravljenje drugog  puslica dela koji ide odozgo
5 belanaca
2½ decilitara secera
Mutiti belanca sa polovinom secera dugo pa dodati ostatak secera i mutiti sve skupa nekih 10  minutaTo mora da bude dobro umuceno i cvrsto
Taj sne premazati preko prvog dela i staviti na pecenje u sporet.
Peci 40 minuta na 150 stepeni
Ohladjenu koru iseci na pola da se dobiju dve kore .Kora ce biti neravna i  ne bas lepa na izgled ali tako je sa puslicom.

Potrebno vam je jos

 400 grama  slg kreme koju sam jednom mutila sa kiselom vodom a drugi put sa mlekom ( vi probajte sami sta volite)
Otprilike 400 grama sumskog voca ili jagoda

Umutite slag po upustvu i filujte preko prve kore ( ako necete da koristite slag za odozgo onda stavite sav slag izmedju kora)  stavite  voce po zelji preko toga i onda stavite drugu koru stisnite malo
.Mozete je jesti isti dan a ja sam moju spremala dan ranije
 .Dekoracija secer u prahu odozgo.



Ovako dobro mora sne da bude umucen od vbelanaca za koru


















Нема коментара:

Постави коментар