петак, 29. јануар 2016.

Brita kolac/ torta


Ovaj kolac je uzet sa Svedskog bloga i ova torta je vrlo popularna ovde u Svedskoj pretezno preko leta se pravi sa jagodama  Ja sam je nekoliko puta jela kod drugih ali je nisam nikad napravila sama .Zto sam se odlucila i napravila 2 puta za kratko vreme.
Ova torta ima nekoliko imena kao na primer Britta torta, Pinokio torta, U svakom slucaju kolac je odlican mekan socan a podseca na puslica tortu .Moze se koristiti razne vrste voca a pretezno se pravi leti i aktuelna je ovde kao letnja torta sa jagodama pretezno.

Moze se staviti slag odozgo kao ukras ali  za moj ukus bude puslica mekana pa sam se stoga odlucila za varijantu bez fila / slaga odozgo . Vi mozete odluciti sta hocete sami.










Ovako je izgledala moja zavrsena torta mozda ne bas najlepsa dekoracija torte ali akcenat je stavljen na ukus torte i nema potrebe menjati nesto  jer imam utisak da bi ta hrskava puslica odozgo postala mnogo mekana ,Samo malo secera u prahu i kakao je dovolan .....

Recept i postupak pravljenja:




Kora se muti/ pravi posebno zumanca posebno belanca  . ...
ali se pece ujedno...


100 grama putera sobne temperature                               
1½ decilitra secera
5 zumanca
½ decilitra mleka
2 dec brasna
 2kasicice praska za pecivo


Umutiti puter sobne temperature sa secerom dok ne pobelii dodavati jedno po jedno zumance muteci celo vreme  Dodati brasno i prasak za pecivo.



Staviti pek papir na ravni pleh od sporeta pa    namazati i pek papir i pleh okolo gde papir ne dostize.. ( radi lakseg skidanja puslice sa pleha jer ce u suprotnom lako puci i izmrviti se)
Umucenu smesu rastanjiti na ravnom plehu od sporeta  Nisam isla do ivica pleha vec sam malo ostavila prostora praznog okolo
 Pecena torta ili kora se sece na pola
Zatim umutite belanca ili puslicu i stavite preko tog prvog zutog dela.

Pravljenje drugog  puslica dela koji ide odozgo
5 belanaca
2½ decilitara secera
Mutiti belanca sa polovinom secera dugo pa dodati ostatak secera i mutiti sve skupa nekih 10  minuta. Taj sne premazati preko prvog dela i staviti na pecenje u sporet.
Peci 40 minuta na 150 stepeni
Ohladjenu koru iseci na pola da se dobiju dve kore .Kora ce biti neravna i  ne bas lepa na izgled ali tako je sa puslicom.

Potrebno vam je jos
 400 grama  slg kreme koju sam jednom mutila sa kiselom vodom a drugi put sa mlekom ( vi probajte sami sta volite)
Otprilike 400 grama sumskog voca
Umutite slag po upustvu i filujte preko prve kore ( ako necete da koristite slag za odozgo onda stavite sav slag izmedju kora)  stavite  voce po zelji preko toga i onda stavite drugu koru stisnite malo .Mozete je jesti isti dan a ja sam moju spremala dan ranije .Dekoracija secer u prahu odozgo.











Нема коментара:

Постави коментар